Branislav Sisojevic deltar i trener 3 kurs

Originaltekst: https://norsktennis.no/mot-arets-trener-3-kull/

Møt årets Trener 3-kull

Det er gode tider i norsk tennis. Casper Ruud leder an på herresiden og damelandslaget spiller nå i gruppe 1 i Billie Jean King Cup etter å ha rykket opp 2 år på rad. Barnetennisskolen Tenniskids har over 10.000 barn innrullert. På klubbnivå meldes det om sterkt behov for både flere baner og anlegg. Det jobbes for, i større grad, å gjøre tennis til en folkesport.

ITF Gold Standard

Norges Tennisforbund har et omfattende kurs-, seminar- og utdanningstilbud. Ett av tilbudene er trenerutdanningen. NTFs utdanning er, som ett av 18 land globalt, kvalitetssikret og sertifisert med ITF Gold Standard. Jobbmarkedet for trenere synes for tiden tilnærmet umettelig.

Ansvarlig for utdanningen er Øivind Sørvald. For de uinnvidde er Sørvald Casper Ruud’s tekniske rådgiver, en av verden’s fremste tennisanalytikere og han var i 2014 PTR Coach of the Year. Sørvald har lang erfaring fra USA.

Trenerutdanningen til NTF er sertifisert med ITF’s gullstandard.

En spennende – og utfordrende – livsstil

Et fortrinn ved å ta NTFs trenerutdanning er nettopp ITF-sertifiseringen.

– Med denne skoleringen kan du vise til en ITF-sertifisert utdannelse. Det vil si du kan søke jobb i utlandet og få samme status der. Og for treneren er det betryggende å vite at man har en ITF-godkjenning i ryggen. Det bygger såvel status som tillit til trenerens kompetanse, innleder Øivind Sørvald.

Stadig flere tennisnasjoner innser at utdanning i alle ledd er viktig.

– Alle land med målsetting om å bygge både bredde og topp må investere ressurser i både trener- og lederutvikling. For den enkelte trener er det viktig å ikke gape over for mye, så man ikke ender opp med mer administrative oppgaver enn tennis.

Å være tennistrener er et spennende – og utfordrende – yrke. For noen kan det være en ulempe at du ofte jobber når andre har fri. Det er en krevende profesjon, hvor du må være i stand til å gi mye av deg selv.

– Derfor oppfordrer vi sterkt til å jobbe i team, hvor trenerne samarbeider og avlaster hverandre. Over hele verden forsøker vi å få flere kvinner inn i treneryrket og man ser at teamarbeid kan gjøre det lettere å kombinere med tradisjonelt famlieliv.

Øivind Sørvald (t.h) sammen med landslagssjef Fredrik Lovèn under NM i Frognerparken.

Hva er Trener 3?

Trenerutdanningen er delt i tre nivåer. Hvert år utdanner NTF trenere på Trener 1, Trener 2 og Trener 3-nivå.

Trener 3 er spesielt rettet mot de som driver eller ønsker å drive med prestasjonstennis. Studiet strekker seg over 1 år og gir tid til å jobbe med egne ferdigheter og treneradferd, samt å tilegne seg ny kunnskap.

– I utdanningen inngår 15 dager med samlinger, hvorav 3 er på Olympiatoppen sammen med andre idrettsgrener. På fellessamlingene jobbes det med coaching, psykologi og ernæring. I tillegg kommer innlevering av rapporter og onlinekurs. Det er et ganske omfattende, intenst og spennende år.

Til Trener 3 må alle søke om opptak. Man kan ikke bare melde seg på.

– Alle som går på Trener 3 har lang erfaring fra egen karriere; de har spilt tennis i kanskje 30 år. Å bli en god tenniscoach er en prosess og tar lang tid. I tillegg kreves jevnlig påfyll for at man ikke skal stagnere eller gå lei. Disse trenerne har erfaringen, men kanskje ikke den dimensjonen som utdanning kan tilføre.

I tillegg kommer de mer personlige egenskapene treneren helst skal ha…

– Vi ser etter den positive og energiske treneren; den med ekstra overskudd. Som har evne til å motivere og å skape gode læringsmiljøer. Dette kan trenes, hvis man har rett innstilling.

Fra venstre: Øivind Sørvald, Branislav Sisojevic, Tomas Cross, Ruben Lundgren, Christopher Andersson og Alex Robinson. Luis Silva og Daniel Tomter var ikke tilstede.

Fremtidens tennistrener

Internasjonalt er treneryrket i sterk utvikling. Bl.a benyttes stadig mer teknologi, hvor det er viktig å kunne nyttegjøre seg denne.

– Fremtidens tennistrener har gode kommunikative ferdigheter ved bruk av teknologi, verbalt som visuelt. Evnen til å bygge relasjoner blir viktig, avslutter Sørvald.